01 juli 2014

Segway ruller mot degenerering

Kilde: Wikimedia Commons
Fra og med i dag er såkalte ståhjulinger, eller som VG skriver, "bedre kjent som segway", lovlig i Norge. SEGWAY er imidlertid et registrert varemerke, som innehas av den amerikanske produsenten Segway Inc. Segway er imidlertid på god vei til å bli den alminnelige betegnelsen på selv­balanserende kjøretøy, om det ikke allerede har blitt det. Språkrådet har riktignok foreslått den norske betegnelsen "ståhjuling", uten at det i vesentlig grad har begrenset bruken av segway som en generell betegnelse.

Etter varemerkeloven § 36 bokstav b skal et registrert vare­merke, som på grunn av «merkehaverens handlinger eller passivitet, er blitt den alminnelige betegnelsen innen bransjen for slike varer eller tjenester som det er registrert for», helt eller delvis slettes. Det klassiske eksempelet på slik degenerasjon er "aspirin" fra det tyske farmasiselskapet Bayer, som etter hvert ble en alminnelig betegnelse på acetylsalisylsyre. 

Segway er på god vei mot slik degenerering, noe innehaver av det norske agenturet ikke synes å være nevneverdig opptatt av. Immaterialrettstrollet lurer på om man muligens er mer opptatt av markedsføringseffekten - nå er jo tross alt "segway" lovlig i Norge.

2 kommentarer:

 1. I og med at enkelte har søkt opp denne artikkelen ifm "Segway" som merkevare, kan vi opplyse om at vi som importør ikke tar lett på misbruk av vårt varemerke. Mvh René Jacobsen, Segway Norge
  Se forøvrig vår pressemelding: http://www.segwaynorway.com/images/docs/PressemeldingSegwayNorge2015-11-04.pdf

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo godt å se. Da dette innlegget ble skrevet midt i "segeay-hypen" for over et år siden virket det derimot som om segway var på god vei til å bli en alminnelig betegnelse for selv­balanserende kjøretøy.

   Slett